(Téměř) NIKDY nepoužívejte na bederní páteř LED

Důležitá výjimka z obecného pravidla o ledu a teplu na bolesti zad

aktualizováno 1. září 2017
Paul Ingraham, Vancouver, Kanada

Máte bolesti v zádech? Tak toto je jeden z textů, u kterých je dobré začít.

Říká se - na poranění vždy led, že? Nikoliv.

Z tohoto nepsaného pravidla existuje výjimka. Pokud se jedná o bolest bederní páteře, budete zřejmě potřebovat teplo, ne led. Zejména pokud se jedná o bolesti, které se čas od času vracejí bez zjevné akutní příčiny (přepětí, úraz, špatný pohyb, aj.).

Je pravda, že v konečném důsledku záleží, čemu dá sám pacient přednost: pokud se cítí lépe s ledem, OK. Ale jsou tu dobré důvody stát na straně termoterapie a ledové obklady používat pouze na bedra těch pacientů, kteří led zřetelně preferují (z jakéhokoliv důvodu) nebo kde se jedná o definitivně čerstvé zranění.

Nekonvenční moudrost o ledování

Led má jako léčebná metoda dobrou reputaci, ale mnoho lidí - jak pacientů, tak zdravotníků - nemá zcela jasno, kdy a proč použít teplo a kdy ledovat. Bohužel se často stává, že lékaři a další zdravotníci bez zamyšlení na bolesti zad doporučí ledovou masáž nebo aplikaci ledových obkladů.

Ve skutečnosti led mnoho typů bolestí zad nijak neutlumí a mnoho případů bederních bolestí není způsobeno nějakým poraněním (např. natažením svalu), které by mohlo či mělo být ledováno. Odborníci na bolesti páteře udávají, že kolem 85 pacientů s těmito bolesti mají tzv. "idiopatické" (tj. nevysvětlitelné) bolesti, nikoliv poškození svalů nebo kloubů.

Pravidlo "žádné teplo" 

Zdravotníci se často učí:

V pochybnostech předepiš led.

To eliminuje riziko zhoršení zánětu poškozených tkání. Je to dobré "nepsané pravidlo", které za obvykle drží zdravotníky a pacienty na bezpečnější straně. Ale bezmyšlenkovité použití jakéhokoliv pravidla může způsobit problémy. A toto pravidle se příliš nehodí právě pro bederní páteř, zejména pokud se jedná o čas od času se vracející epizody bez zjevného startovacího mechanismu (např. úraz, přetížení nebo špatný pohyb).

Nejdůležitější ale prostě je fakt, že zánět je jen vzácně faktorem působícím bolesti bederní páteře.

U některých čerstvých poranění - jako je např. bederní hyperflexní zranění při autonehodách nebo krutý atak bolesti při snaze zvednou něco těžkého - mohou být samy svaly poškozeny, poraněny a postiženy zánětem, a teplo by mohlo zánět dále zhoršit, zatímco led by pomohl. Ale to se stává skutečně vzácně. Většina bolestí bederní páteře není způsobena úrazem, žádné tkáně nejsou poničeny a zánět v místě je jen minimální nebo žádný.

Není tedy žádný zvláštní důvod vyhýbat se aplikaci tepla. A když tam není zánět, co přesně byste ledovali?

Ledování beder ve skutečnosti může ublížit

Stejně jako zahřátí tkání může zhoršit zánět, led může mít také nepříjemné důsledky. Ledování zad nebo krku někdy příznaky bolestivého syndromu ještě zhorší, zejména pokud si to pacient výslovně nepřál. Někdy může docházet k okamžitému pocitu spasmů, jakmile je led aplikován, ale většinou pacient zpočátku cítí jen jakési nepříjemné pocity. Ale poté, o minuty nebo hodiny později, se bolest a ztuhlost zhoršuje - obvykle ne dramaticky, ale kdo potřebuje jakékoliv zhoršení příznaků?

Led není zlo. Často pacient necítí žádné zhoršení a mnoho lidí - možná dokonce většina - má z ledování prospěch stejný jako z termoterapie. Ale mnoho lidí špatně snáší ledování bederní oblasti a někteří se dokonce cítí hůře už během a po ledování. Proč?

Nepravděpodobnější vysvětlení je, že mnoho případů bolestí bederní páteře je způsobeno tzv. "trigger pointy" (často se nazývají "svalové uzly") - na tlak citlivá místa spojená s bolestí a ztuhlostí. Tyto body by neměly být podceňovány - pravděpodobně mohou být příčinou krutých bolestí zad.

Další důležitou možností je, že nevysvětlitelná bolest beder je způsobená neurologickou hyperreakcí (přehnanou reakcí) na malá traumata a jiné zdroje diskomfortu (asi včetně trigger pointů). Jinými slovy, bolesti zad jsou výsledkem přehnané obranné "starostlivosti" mozku o záda. Tu lze nazvat "senzitizací", což napovídá o patologické přecitlivělosti, ale také se může jednat o běžný stav: mozek je přehnaně starostlivý o zdraví zad a tak to prostě je.

A chlad není dobrý pro trigger pointy ani pro senzitizaci.

Ochlazení kůže je pravděpodobně rizikový faktor pro vznik a zhoršování triggerpointů. Jak se cítíte, když vstupujete do ledové sprchy? Chlad na kůži stimuluje reflex působící kontrakci svalů. To je zřejmě mechanismus, jak se trigger pointy zhoršují chladem, ale mohou hrát svou roli i další faktory (pravděpodobně neurologické).

 A hřející polštářky ve skutečnosti pomáhají (nebo alespoň neškodí)

Teplo není žádná zázračná terapie. Nikdy jsem neviděl, že by obyčejné teplo někoho zbavilo chronických bolestí zad. Ale pomáhá, a je téměř vždy preferované před ledováním. Po mnoha letech klinických zkušeností jsem zjistil, že většina pacientů s bolestmi zad skutečně upřednostňuje teplo. Snaží se uniknout před chladem a hledají horkou vanu či jacuzzi, páru, horké polštářky, atd.

Hlavním důvodem, proč je teplo spíše užitečné než škodlivé, jsou trigger pointy. Zdá se, že pozitivně reagují na teplo - a kdekoliv se trigger pointy objeví - v bederní oblasti či jinde - pacienti téměř bez výjimky popisují teplo jako jednu z hlavních věcí, které je spolehlivě bolestí zbaví. Zahřáté trigger pointy obecně ve skutečnosti nezmizí - teplo samo o sobě nevyléčí vážnou bolest zad - ale jejich intenzita se určitě utlumí. 

Také v případech bederních bolestí, kde hrají roli spasmy, teplo jednoznačně pomáhá. Spasmy zádových svalů nejsou tak časté, jak si lidé myslí - mnoho tzv. "spasmů" je ve skutečnosti bolest a ztuhlost způsobené trigger pointy - ale každopádně se vyskytují a v takových případech je úloha tepla ještě jasnější přínosnější a role ledování ještě zřetelněji negativní. Kdekoliv je aplikovaná na kůži teplo, spouští mírný reflex, který redukuje svalové napětí. A tak bolest bederní páteře způsobená spasmy lze zmírnit právě aplikací tepla.