4 nejčastější bolesti při GOLFU

 

Bolest v zádech

Golfový švih (nemluvě o shrbené pozici při patování, kterou mnoho z nás zaujímá) klade velkou zátěž na golfistova záda. Není proto žádné překvapení, že bolest zad je nejčastější problém golfistů.

tiger-winces-back-pain-587bc8dc5f9b584db3c3a965

Ta může mít mechanický původ (ploténka), může mít souvislost s artritidou nebo způsobená stressovou zlomeninou či jinými podobnými důvody.

K příznakům patří bolestivost zad, ztuhlost, křeč a stažení svalů. Může se objevit i vystřelování do nohou, pokud je přítomné nervové dráždění (poruchy citlivosti, bolest a/nebo slabost v nohách).

Opatření: možným řešením jako je medikace, aplikace kortikoidů nebo dokonce chirurgie lze předejít dodržováním klidu, citlivým protažením   bolestivě stažených svalů nejlépe kombinovaným elektronickým trakčním přístrojem.

 

Pro optimální účinek (např. protažení a povolení svalů) musí teplota ve svalech dosáhnout alespoň 40°C.

Podstatně účinnější a bezpečnější než konvenční nahřívací dečky je aplikace tzv. Far InfraRed  záření, při kterém se povrch kůže zahřívá jen minimálně, většina záření proniká do hlubších vrstev tkání, kde se uvolňuje a působí i na buněčné úrovni.

Nejmodernější trakční přístroje   proto už proto zdroj FIR záření obsahují.

Jiným příkladem dlouhodobé kožní aplikace je použití TENS, kterou lze rovněž aplikovat i po dobu mnoha hodin, aby se dosáhlo dlouhotrvajícího účinku. Některá zařízení mají i speciální příslušenství pro určité partie těla (např. pro bedra, loket či zápěstí), aby nebylo nutné používat gelové elektrody.

Tepelná energie má zřetelný mechanismus působení, které zahrnuje zvýšený průtok krve, sníženou aktivitu motorických neuronů a zesílenou modulaci bolesti. Nejenže tedy kontinuální aplikace nízkých dávek tepla přináší okamžitou úlevu od bolesti, ale může působit pokračující analgesii trvající i několik dní. 

Vedle použití speciálních karbonových folií vyzařujících FIR záření je vynikající kombinací proti svalovému napětí a bolestem použití cílené lokální automasáže bolestivých svalových uzlů a ploch se současnou aplikací tepla, a to unikátními hřejícími masážními míčky. Nejenže dochází k překvapivě rychlému ústup jak bolestí, tak spasmů, ale celkově navozují velmi příjemné pocity a stavy uvolnění.

Kombinací tepelného záření s masáží a případně TENS   lze dosáhnout velmi účinné kontroly nad příznaky nekomplikovaných bolestí zad typických pro hráče golfu.

golfers_elbow


Tenisový/Golfový loket

Tenisový loket  je bolestivé poškození úponu svalů předloktí na vnější straně paže v blízkosti lokte (laterální epikondyl). Golfový loket je obdobný stav, avšak na vnitřní straně lokte (mediální epikondyl). Ve skutečnosti je u golfistů tenisový loket častější než ten golfový. 

Jedná se o postižení vazivových úponů, které jsou velmi málo prokrvené a při jejich přetěžování a přílišném či opakovaném namáhání v nich vznikají mikroskopické trhlinky, které se nehojí proto, že nedostatečné prokrvení neumožňuje nastartovat účinnou "zánětlivou" reakci, která je podstatou tkáňového hojení. 

Příznaky: bolest a citlivost na vnější straně levého lokte (tenisový loket) a vnitřní straně pravého lokte (golfový loket). Bolest může být největší na vrcholu nápřahu a pak při úderu do míčku. 

Mezi nejčastější způsoby léčby patří kromě klidu léky, bandáže, kortison či chirurgický zákrok. I těmto způsobům lze často předejít méně invazivními a příjemnějšími postupy, jako je aplikace laseru nebo FIR záření prostřednictvím speciální loketní bandáže (umožňuje dokonce v akutním stavu i ledování, které by ale nemělo přesáhnout jeden až dva dny), citlivá masáž horkým míčkem a samozřejmě k tlumení bolestí a zlepšení špatného prokrvení oblasti (a zrychlení hojení) speciální bandáž s elektrodami TENS/EMS. Velmi praktický způsob je použití miniaturního zařízení pro aplikaci mimotělních rázových vln, které jednak působí proti bolestem (rovněž na principu "gate control" na úrovni míchy), ale má také velmi pozitivní účinky na zvýšení perfuze (prokrvení) a podpory hojících procesů.


Syndrom karpálního tunelu

Syndrom karpálního tunelu   je způsobený opakovanou námahou, které se projevuje na nervech ruky. V nejhorších případech je karpální tunel (vazivový průchod pro šlachy, cévy a nervu u přechodu zápěstí a dlaně) extrémně bolestivý a někdy zcela nefukční.

 Příznaky: necitlivost a brnění prstů (zejména v noci), slabost rukou a nemotornost.

K běžným způsobům patří klid a fyzikální léčba (teplo, masáž, TENS), případně speciální bandáž (páska), medikace a v krajním případě opět chirurgická operace.


Bolesti ramen

paula-creamer-should-pain-56a3d2605f9b58b7d0d3ffb2

Příčinou bolestí ramen u golfistů bývají zánět šlachy tzv. rotátorové manžety (tj. svalů supraspinatus, infraspinatus, teres minor a subscapularis - zprostředkovávají vnější rotaci paže), natržení či přiskřípnutí, dále zánět tzv. akromioklavikulárního kloubu (mezi klíční kostí a lopatkou) nebo instabilita ramene.

Příznaky: bolest ramene nebo horní části paže v různých fázích golfového švihu, noční bolesti, bolesti při aktivitách s rukama nad hlavou. 

Možné způsoby léčby jsou fyzikální metody (masáž, FIR  , TENS  ) nebo nejmodernější kombinace  chladného LASERu, FIR, RedLight terapie a 3D masáže svalů.

V krajním případě injekce kortisonu nebo chirurgická operace.