5 nejčastějších zranění při golfu

CM7golf-ig-10

Travis Frye

Zrychlení z nuly na 160 km/hod při golfovém švihu klade obrovské nároky a stres na lidský organismus.

Zejména na páteř a klouby.

A většina dnešních golfistů některá z níže uvedených zranění již zažila.

Výkonný perkusní masážní přístroj Pure-Wave   golfistům pomáhá uvolněním svalů a zvýšením mobility kloubů možným zranění předcházet.


CM7_lower_back1083

Bolesti v zádech
– rotační zátěž při golfovém švihu může vyvinout obrovský tlak na páteř i svaly.

Nároky se násobí tím, že golfisté tráví nepočítaně hodin v předklonu a nesčetněkrát opakují stejný pohyb.

Proto nepřekvapí, že golfová hra způsobuje spasmy především zádových svalů a snadno vede k téměř invalidizujícím poraněním.


CM7_tennis_elb1083

Tendinitis (zánět šlach) je nejčastější postižení lokte a zápěstí golfistů po celém světě.

Loketní tendinitis se často označuje jako „tenisový loket“, je-li postižen vnější úpon šlach, nebo „golfový loket“, když je bolestivý vnitřní úpon lokte.

Riziko vzniku zánětu šlach a úponů se s přibývajícím věkem zvyšuje a u golfistů je zejména vysoké z důvodu opakovaných pohybů daných povahou hry, úderů do míčku a hyperextenzí lokte po úderu.


knee-injuries-1083

Bolesti kolen -  příčinou je námaha a přepětí v oblasti kolenních kloubů při otočení kolene stabilizujícího rotaci kyčlí při downswingu (první fáze úderu).

Na koleno působí extrémní síly, které mohou způsobit poškození vazů a v průběhu času i zhoršit jinak i nevýznamnou artritidu (zánět kolene).


CM7-White-shoulder_1083

Bolesti ramen – mohou být citelné jak ve vrcholu nápřahu, tak při prošvihu a dotažení úderu.

Traumatizující síly v důsledku nesprávné mechaniky švihu, nedostatečného zahřátí, „tlustých“ úderů a celkového přetížení často vedou k poškození tzv. rotátorové manžety.

Také se mohou objevit záněty šlach, bursitis i natržení rotátorové manžety v důsledku opakovaných pohybů při švihu.


Golf_hip_injury1083

Poranění kyčlí – kyčelní klouby jsou náchylné k poranění při golfu, jelikož velká část tlaku v průběhu švihu působí právě na klouby a okolní svaly.

Vnější rotace kyčle v průběhu švihu výrazně namáhá kyčelní kloub, zejména při časté hře. Tyto rotační a smykové síly způsobují rovněž taková poranění, jako je natažení tříselných vazů nebo poranění bederní části páteře.


CM7-White-full_1083

Řešení:

Zlepšení mechaniky švihu, účast na speciálních cvičeních pro golfisty, vlastnictví vhodného náčiní, vyvarování se příliš dlouhých tréninků a hry, vždy provádět zahřívací a protahovací rutiny před tréninkem i hrou a provádět pro golf specifický strečink – to vše pomáhá předcházet zraněním.

Zařazení perkusní masáže Pure-Wave   jako součástí zahřívací rutiny před prvním odpalem může výrazně zvýšit sílu, pružnost a mobilitu v průběhu celého kola.

A správné použití Pure-Wave   po skončení hry pomáhá v hojení mikrojizev a zánětů šlach i svalů