Využití elektroterapie při bolestech v kyčlích

Kyčelní kloub je největší kulový kloub v těle. Používáme ho při tanci, plavání, jízdě na kole a zejména při běhání. Je robustní a všestranný. Ale jako všechny věci, s přílišným zatěžování a s věkem se opotřebovává. Výsledek? Akutní bolest kyčle.

Bolest kyčle a elektroterapie

Akutní kyčelní bolesti mají různé příčiny. Jsou nejčastější u lidí nad 65 let a ještě častěji trápí ženy. Nicméně i mladší lidé, zejména atleti, jsou náchylní k různým typům bolestí kyčlí z přetížení. V mnoha případech se můžete bolestí zbavit velmi efektivně a pravidelně pomocí elektroterapie. Volně prodejné analgetika i léky na předpis mají nepříjemné vedlejší účinky. Proto se doporučuje nezvykat si na pravidelné užívání těchto léků proti bolestem. Elektroterapie, jako je TENS (transkutánní elektrická nervová stimulace) nebo EMS (elektrická svalová stimulace) může takové léky často nahradit a lze ji přitom používat tak často, jak potřebujete.

Osteoartritis

Osteoartritida se objevuje v kloubech s tím, jak se v průběhu času opotřebovávají jejich chrupavky. To může vést ke ztuhlosti kloubu. Často se objevuje na rukách, prstech, kolenech a v kyčlích. Je to jedna z hlavních příčin akutních kyčelních bolestí. Osteoartritis kyčle může být cítit na přední straně stehna nebo v tříselné oblasti. Ačkoliv pohyb může být bolestivý, odborníci doporučují zachovat rutinu šetrných pohybů. V dlouhodobém horizontu to může odstranit i ztuhlost.

Jak může TENS + EMS při kyčelních bolestech pomoci

TENS může pomoci zmírnit příznaky a ulehčit zvládnutí potíží. painGURU má TENS + EMS zařízení natolik malé a snadno přenosné, že je můžete nosit celý den i při běžném pohybu. TENS pak i v průběhu dne pomáhá blokovat signály bolesti na jejich cestě k mozku. Místo bolesti tak ucítíte jen příjemný pocit brnění. Ten vzniká díky jemným pulsům, které TENS jednotka vysílá skrze kůže k nervovým zakončením. Použitím TENS při osteoartritidě můžete výrazně snížit bolesti, aniž byste spoléhali na analgetika či protizánětlivé léky.

Příčiny bolestí kyčle

Bolesti kyčlí mohou mít rovněž příčinu v zánětu šlachy (tendinitis) nebo tíhového váčku (bursitis). Šlachy připojují sval ke kloubům. Při přílišném namáhání, přetížení, se mohou zanítit. Pokud trpíte zánětem šlachy, nejspíše ucítíte bolesti při vstávání ze sedu nebo při chůzi do schodů. Běžci ji ucítí jako tupou bolesti na vnější straně kyčle během běhu nebo po něm. Často pomůže ledování postižené oblasti. Použití TENS výrazně uleví od bolestí. Připevněte elektrody kolem bolestivé oblasti a používejte TENS každý den nebo kdykoliv je potřeba.

Běžci jsou obzvlášť náchylní k bursitidě. Je to zánět burzy, tedy váčku s tekutinou uvnitř, která slouží jako polštářky pod šlachami. Podobně jako tendinitis, i bursitida se objevuje po přetížení. Oba záněty je dobré zvládat ledováním a klidem a doplnit aplikací TENS.

EMS (elektromyostimulace) je užitečná zejména u léčení burzitidy, protože EMS pomáhá zvýšit průtok krve do celé oblasti. Profesionální zdravotníci EMS doporučují, neboť zvýšení prokrvení pomáhá burzitidu zvládnout. Každopádně použití TENS u všech chronických bolestí kyčlí je dobrá volba. EMS pak pomůže posílit svaly kolem kloubu. Zvýšení jejich síly pomáhá v rekonvalescenci a je i prevencí dalších poranění.