Nejčastější příčiny bolestí krku

Každý z nás se téměř jistě v průběhu svého života setká s bolestmi za krkem a řadu lidí dokonce dlouhodobě trápí prolongovaná chronická bolest krční páteře.

Výzkum publikovaný na SpineUniverse zjistil, že polovina z celkem 600 respondentů má chronické bolesti krku nebo bolesti, které trvají více než 3 měsíce.

Jiný výzkum odhaduje, že téměř 75% lidí na světě trpí nějakou formou bolestí krční páteře.


Neck-Pain-1083x227

Co ale vlastně způsobuje bolesti za krkem a proč jsou mezi Top 5 chorobami v USA?

Stručná odpověď zní, že ačkoliv může být bolest následkem jiného onemocnění či poranění, nejčastěji je způsobena opakovanými každodenními návyky či aktivitami.

Konkrétně, nejčastější příčiny bolesti krku jsou:

  • Svalová tenze, přetažení či distorze – nadměrné používání vašich krčních svalů nebo konzistentně špatné postavení páteře může odstartovat svalovou ztuhlost, namožení a natažení, které působí bolesti za krkem. To může způsobit dlouhá řada každodenních pohybů, návyků a aktivit, jako je čtení se zády ohnutými nad stolem (hunch neboli hrb), časté psaní SMS nebo brouzdání v mobilním telefonu, špatné držení těla, špatný polštář nebo matrace atd. Tento typ krčních bolestí je jeden z nejčastějších a může přetrvávat roky, protože spouštěcí faktory nelze snadno odstranit či jim předcházet.

  • Opotřebení – stejně jako u jiných částí těla, i krční páteř může s přibývajícím věkem trpět normálním opotřebením. Tyto změny kostí, plotének i kloubů se nazývají osteoartritida. Mechanika páteře se zhoršuje a přichází ztuhlost vazů a drhnutí v kloubech.

  • Útlak nervů – vyhřezlé ploténky nebo kostní výrůstky (exofyty) často tlačí na nervové kořeny vystupující s krční míchy a působí bolesti krku, zad i horních končetin. Bolesti tohoto typu mají tendenci se v průběhu času zhoršovat a působit další poškození. Takže pokud máte podezření na uskřinutý či utlačený nerv, poraďte se se svým lékařem.

  • Zranění – celá řada různých typů zranění od pádů po dopravní nehody může způsobit poranění krčních struktur. Tento typ bolestí je často způsobený tzv. „opěrkovým syndromem“ (whiplash injury neboli „bičové trauma“). Ten vzniká v důsledku rychlého intenzivního pohybu hlavy dozadu a pak dopředu (typicky při autonehodách, na lyžích či na kole, aj.), který vede k podvrtnutí neboli distorzi páteře s častým poškozením obratlových vazů, mikrotrhlinami ve svalech, otoku měkkých tkání, atd.

  • Nemoci a chronické stavy – existuje celá řada onemocnění a chronických stavů, které mohou také působit i poměrně intenzivní bolesti v krční oblasti, jako je např. revmatoidní artritida (způsobuje otoky kloubů a bolesti) nebo fibromyalgie (chronická bolest svalů, zejména krku a ramen).



pain_free_neck  1083

Bez ohledu na typ bolesti, kterou máte, existuje mnoho jiných způsobů mírnění bolestí, než je každodenní polykání prášků.

To často vede jen k dalším problémům jako je selhání ledvin či návyk a závislost.

Nefarmakologické metody, jako je např. kryo- či Far InfraRed termoterapie, cvičení nebo fyzioterapie a masáž mohou výrazně s odstraněním bolestí pomáhat.

Účinné je také pravidelné protahování svalových i vazivových vláken buď prostým strečinkem nebo pomocí nejmodernějších intenzivních metod, jako je trakce   či perkuze  .

I když jsou bolesti krční páteře velmi časté, neznamená to, že se s těmito příznaky musíte smířit.

Najděte si metodu, která vám bude nejvíce vyhovovat a která vás většiny potíží zbaví.

Další informace jsme pro vás připravili mimo jiné i v GURUpedii  .