Bolest zad a ischias vzhůru nohama ?

Pomáhají inverzní lavice s bolestní bederní páteře a dolních končetin?

Slyšeli jste někdy o inverzní terapii? Mnoho lidí s bolestmi bederní páteře nebo sedacího nervu zjistilo, že inverzní terapie na speciálních otočných lavicích přináší výraznou úlevu. Tento způsob nevyžaduje použití inverzních bot nebo věšení se hlavou dolů. I když jsou inverzní boty i hrazdy populární, tento typ inverzní terapie není pro nováčky, ale jsou vyhrazeny pro lidi, kteří jsou ve výborné zdravotní a atletické formě. 

Staré v novém

Inverzní terapie  není novým nápadem! Ve skutečnosti Hippokratés, otec lékařství, byl už 400 let př. n. l. svědkem toho, co je dnes inverzní terapií. Cílem inverzní terapie je potlačit účinky gravitace; přitažlivé síly, která přitahuje vše ke středu Země.

Gravitace a bolest dolní části zad

Lidé, kteří trpí bolestí zad a ischiasem zjistili, že terapie inverzní lavicí obrátí gravitaci vzhůru nohama a přirozeným působením této síly uvolňuje tlak v páteři. Inverzní terapie funguje trochu jako "natahovač" páteře (dekomprese).

Například ve stoje gravitace tlačí páteř dolů a tím tlačí na ploténky, obratle, nervy a ostatní části. S pomocí gravitace mění inverzní terapie fyzickou dynamiku a tím pomáhá uvolnit tlak v páteři. Výsledek - páteř je dočasně prodloužena a je snížen tlak na anatomické struktury.

Další výhody Inverzní terapie

Mnoho lidí uvádí, že terapie inverzní lavicí je skvělý způsob jak protáhnout svaly a vazy, snížit křeče ve svalech a zlepšit krevní oběh. Protahování stimuluje lymfatické žlázy a tím zvyšuje proudění lymfy; části odpadního systému těla. Stejně tak i zdraví buněk závisí na dobrém prokrvení, aby byla zajištěna výživa buněk a odstranění odpadu. 

Přitom při inverzní terapie pro tělo není důležité, aby bylo úplně vzhůru nohama! Na rozdíl od antigravitačních bot, používaných se stojanem k převrácení, nastavitelná inverzní lavice nabízí možnost vybrat si přeci jen pohodlnější úhel.

Rozhovor s lékařem

Avšak než začnete používat inverzní lavici, je nutné promluvit si se svým lékařem. Je to důležité, protože pro některé léky a zdravotní stav, může být použití inverzní lavice nebezpečným. Váš lékař Vám nemusí doporučit terapii inverzní lavicí, pokud máte nadváhu, odchlípnutou sítnici, zlomeninu, zákal, problémy se srdcem (oběhové problémy), kýlu, implantáty, infekci středního ucha nebo oka, osteoporózu, při těhotenství, při zranění páteře. Mohou se vyskytnou i jiné, výše neuvedené stavy, které Váš lékař zhodnotí jako nevyhovující.

Jsou nějaké alternativy inverzních lavic?

Moderní výzkum a technologie přinesly nové možnosti, jak příjemněji, bezpečněji a hlavně účinněji dosáhnout dekomprese páteře při ischiasu i v pohodlí vlastního domova.

AM45_g

 

Asi nejúčinnějším způsobem je elektronické trakční zařízení, kdy dekompresi zajišťuje dvojice zabudovaných airbagů řízená mikročipem.

lumbar_tract_heat

Nejnovější verze přístroje L-Trac   zároveň umí uvolnit svalové křeče díky integrovanému hlubokému infrazáření, vysokofrekvenčním vibracím a elektromagnetickému poli. Jednotlivé parametry lze kontrolovat pomocí ovladače s LCD displejem nebo zvolit některý z automatických režimů. Cena je přitom podstatně nižší než u kvalitnějších inverzních lavic.

 AM44_1

Další účinnou cestou uvolnění gravitačního tlaku na ploténky a nervy působící bolesti při ischiasu jsou speciální vztlakové fixátory, např. Airtrac  s technologií VAP nebo BackBrace  .

V každém případě je ale důležité začít s dekompresí i relaxací svalových křečí co nejdříve. Samozřejmě je ideální mít své oblíbené prostředky doma, nakonec nezaberou ani zdaleka tolik místa, jako dosud často používané inverzní lavice.