TENS při ischiasu?

Pokud vás trápí bolesti sedacího nervu (sciatica, ischias, apod.), věděli jste, že moderní přístroje pro transkutánní elektrickou stimulaci (TENS  ) vám pomohou výrazně utlumit bolesti a vrátit do běžného života?

Ischias (většinou zánět či iritace sedacího nervu) je neurologické postižení, které může působit až znehybňující bolesti. TENS  poskytují neinvazivní léčbu těchto bolestí a dosahují některých pozoruhodných výsledků. Zde je popsáno, co to je, jak pracují a pro koho jsou prospěšné. Také probereme, jak umístit elektrody u bolestí ischiadického nervu, pokud již TENS  zařízení máte a chcete ho použít správným způsobem a dosáhnout co největší úlevy.

Nerve-stimulating-therapies2_1083

TENS jednotka pro bolest ischiasu?

Chronická bolest není žádný vtip, ale kdyby Vám někdo řekl, že elektrický výboj může ulevit bolesti, smáli byste se? Ukázalo se, že to tak skutečně je. Ale není to totéž, jako dostat elektrický šok od porušeného kabelu. TENS zařízení používá pro ischias nízkonapěťový elektrický proud vysílaný přes dvě elektrody, přiložené ke kůži (většinou přes nějakou náplast), aby přerušila nebo úplně zastavila nervový signál, který způsobuje bolest n.ischiadicus.

Podívejme se na to, co způsobuje bolest ischiasu, abychom pochopili, jak by Vám TENS  jednotka pro bolest ischiasu mohla pomoci.

Co je ischias?

Sedací (ischiatický) nerv začíná v dolní části zad, kde se rozvětvuje a pokračuje dolů k hýždím, kyčli a stehnu. Tady se u kolena větví znova a pokračuje k nohám. Sedací nerv je nejdelším a největším nervem v těle; a také nejtlustším, tlustý asi jako prst. V pár případech, jako například výhřez ploténky, nebo stenóza páteřního kanálu, může způsobovat podráždění a zánět sedacího nervu, Když k tomu dojde, začne sedací nerv přenášet signály bolesti.

Poruchy sedacího nervu mohou začít jako necitlivost nebo brnění v hýždích, nebo zadní části stehen; ale často se to časem zhorší.

Nepohodlí může přerůst do bolesti a bolest se může šířit z hýždí dolů do zadní části stehen. Případně se tato bolest může šířit dolů do spodní části nohou, a dokonce ji někdy můžeme cítit až v patách. Bolest sedacího nervu se může šířit i směrem nahoru a způsobovat bolest ve spodní části zad. Nezáleží na tom, kam dál se ještě může rozšířit, bolest ze sedacího nervu je vždy cítit na zadní straně stehen a je skoro vždy cítit v jedné noze.

V následujícím videu je názorně vysvětleno, co je ischias.

 

 

Tradiční léčba ischiasu

Během vzniku ischiasu, nebo období akutně zvýšené bolesti, může být nějaký odpočinek prospěšný. Co nejdříve však musí pokračovat běžná, aktivní denní rutina. Z dlouhodobého hlediska může odpočinek skutečně zhoršit bolesti ischiasu. Cvičení je vysoce účinné, a to jak při prevenci ischiasu, tak při terapii už existujícího ischiasu. Nicméně, pokud bolest zesílí tak, že Vás oslabuje, cvičení může být spíše na škodu.

Proto nejmodernější prostředky využívají zejména pasivní trakce (roztažení) bederní páteře, která zvětší meziobratlové prostory a omezí tlak na nervové kořeny (to je obvyklá příčina ischiasu). Výsledek pak zlepšuje hluboké prohřátí okolních tkání a vysokofrekvenční masáž (optimálně s frekvencí kolem 100-150 Hz), které působí zároveň i proti bolestem.

Proti bolesti ischiasu jsou dosud často doporučovány nejrůznější léky. Avšak nejúčinnější perorální medicínou jsou opiáty, které s sebou nesou vážné riziko závislosti. Injekce na zablokované nervy ischiasu mohou značně ulevit od bolesti. I když injekce jsou méně narušující, než např. chirurgický zákrok, pořád je tu riziko infekce nebo krvácení.

Další možnosti je transkutánní elektrická stimulace nervů (TENS  ), která může zaručit dokonalou alternativu bez narušení kůže.

Co je terapie jednotkou TENS?

Léčebná jednotka TENS využívá malý, dálkově ovládaný akumulátor, který je připojen pomocí vodičů k polštářkům nebo elektrodám. Elektrody jsou umístěny strategicky na těle a jednotka TENS přenáší elektrický proud.

Pro dosažení nejlepších výsledků jsou elektrody umístěny v blízkosti bolestivé oblasti, nebo tlakového bodu, který zasahuje do bolestivé oblasti. Například pro vyzařování bolesti nohou, může být náplast TENS umístěna na dolní část zad. Elektrický proud je řízen zdrojem napájeným bateriemi o velikosti balíčku herních karet. Proud může být podáván průběžně nebo v časových intervalech, podle doporučení terapeuta nebo lékaře.

HiDow-ACU-XPD-EMS-SilverLéčba jednotkou TENS je vhodná u pacientů, kteří trpí: 

  • Ischiatickou bolestí, ale také
  • Osteoarthrozou
  • Pooperační muskuloskeletální bolestí
  • Diabetickou neuropatií
  • Syndromem zamrzlého ramena
  • Migrénou

Tato léčba se stala tak populární, že pacienti mohou nyní nakupovat mnohem cenově dostupnější, volně prodejné TENS jednotky. 

Jak funguje jednotka TENS pro ischias?

Je tu několik teorií o tom, jak funguje jednotka TENS pro ischias.

První je, že elektrický proud přeruší nebo úplně blokuje nervové signály, které naznačují bolest v mozku.

Jiná teorie spočívá v tom, že nervová stimulace způsobená jednotkou TENS, pomáhá mozku produkovat více endorfinů, což pak předchází pocitu bolesti.

V závislosti na míře bolesti, mohou pacienti používat svou jednotku TENS na dobu pouhých 30 minut. Jiní mohou tuto terapii využít několik hodin denně. Jedná se o snadno přizpůsobitelnou léčbu, která má prakticky nulové vedlejší účinky.

Nežádoucí účinky, které existují, mohou zahrnovat podráždění kůže, pokud elektrody zůstanou na stejném místě několik dní. Pacienti s již existujícími srdečními potížemi, ti, kteří nosí pro toto onemocnění kardiostimulátor a těhotné ženy, by měli před zahájením této terapie konzultovat svého lékaře.

Přestože literatura týkající se účinnosti léčby jednotky TENS pro ischias je poněkud rozporuplná, většina lékařů se shoduje, že výsledek je obecně pozitivní. Přibližně 70% až 80% pacientů má pocit bolesti během počátečního užívání jednotky TENS pro ischias. Míra úspěšnosti klesne po několika měsících na 20% až 30%. Avšak pokud počáteční úleva od bolesti umožní zapojení jemných cvičení, jako je chůze nebo protahování, terapie jednotkou TENS může nakonec vést k velmi dlouhotrvající úlevě od bolesti.

Počáteční nastavení jednotky TENS obvykle určuje odborník, například fyzioterapeut, nebo lékař. Před návratem domů s jednotkou TENS by se osoba, která ji používá, měla ujistit od svého lékaře, jak bezpečně upravovat nastavení. Tímto způsobem může vyzkoušet různé amplitudy, šířky impulzů a počty impulzů, aby zjistila, co je nejúčinnější.

Jak nastavit jednotku TENS

Léčba jednotkou TENS se snadno přizpůsobuje podle příznaků a požadavků. Jsou tu tři hlavní komponenty pro nastavení léčebné jednotky TENS:

  • Amplituda
  • Šířka pulsu
  • Počet impulsů

Amplituda je intenzita elektrického proudu a měla by být relativně nízká, aby se zabránilo riziku elektrických popálenin. Šířka impulsu je trvání každého elektrického impulsu. Obvykle se měří v mikrosekundách a pohybuje se v rozmezí od 10 do 1000. Počet impulsů je frekvence elektrických impulzů, nebo-li, kolik impulzů vznikne za sekundu. Nejmodernější přístroje již mají předprogramované optimalizované algoritmy a není třeba žádné složité nastavování parametrů.

Řada zařízení TENS má tři základní nastavení:

  • Konvenční
  • Akupunktura
  • Pulsní, nebo dávky impulsů

První nastavení, někdy označované jako Konvenční nastavení, má vysokou frekvenci (počet impulsů), nízkou intenzitu (amplitudu) a krátkou dobu trvání (šířku pulsu). Úleva od bolesti s tímto nastavením může být téměř okamžitá, ale jakmile je stimulace zastavena, úleva často slábne. Někteří lidé nosí své elektrody celý den a zapínají stimulaci v pravidelných intervalech, například každých 30 minut. Někdy to může pomoci prodloužit úlevu od bolesti.

Dalším základním nastavením na většině jednotek TENS, je nastavení Akupunktura. To přináší terapii s nízkou frekvencí (počtem impulsů) a vysokou intenzitou (amplitudou). Amplituda je nastavena v blízkosti limitu, který je léčenou osobou ještě tolerován a v důsledku toho je toto nastavení natolik nepohodlné, že ho málokdo bude tolerovat. Nicméně nastavení akupunktury je někdy účinnější, než konvenční nastavení léčebné jednotky TENS.

Poslední nastavení jednotky TENS, je označováno jako pulsní, nebo dávkové nastavení. Používá stimulace s nízkou intenzitou při vysoké frekvenci. Protože tato metoda neprokázala žádnou výhodu oproti konvenčním nastavením TENS, není často používána.

Nejlepší umístění jednotky TENS pro Ischias

Nejdůležitějším prvkem je správné umístění elektrod jednotky TENS. K dosažení uvolnění od bolesti ischiasu, jednotka TENS musí stimulovat správné nervy. Každý, kdo používá TENS pro uvolnění od bolesti ischiasu, musí sám vyzkoušet, jaké umístění má největší účinek.

Nejjednodušším způsobem, jak umístit elektrodu je, nahmatáním nejbolestivějšího místa. Pokud v nějakém bodě ucítíte bolestivou reakci, tak je to pravděpodobně dobré místo na umístění elektrody. Obecně mohou být tyto bolestivé body nalezeny podél sedacího nervu.   Vždy používejte dvě, nebo čtyři destičky, aby mohl mezi elektrodami proudit proud. Jednu z destiček dejte nad bolestivé místo a druhou pod bolestivé místo. Následující  obrázek ze zdravotního centra v OMRONU krásně zobrazuje umístění elektrod jednotky TENS při ischiasu.

TENS Unit For Sciatica Pain | PainDoctor.com

Lékař, terapeut nebo jiný odborný specialista vám také může nabídnout pomoc při umístění elektrod pro ischias. Použití elektrod jednotky TENS na nebolestivých místech může někdy poskytnout srovnatelnou, nebo částečnou úlevu od bolesti. Odborný specialista bude schopen upozornit na spouštěcí nebo akupunkturní body, které mohou být efektivními místy pro umístění elektrod.

Nejen že je léčba jednotkou TENS bez rizika a bez zákroku, ale také lidem s ischias nabízí možnost zařízení si vlastní léčby tak, jak právě potřebují. Lékařští odborníci jsou nápomocní ke správnému naučení se, jak zacházet s jednotkou TENS. Ale každý z nás má dovoleno zařídit se podle svého vlastního těla, podle náznaků bolesti. Kvůli tak potřebné povaze jednotky TENS pro ischias, může být částečně užitečná ke zvládnutí bolesti, k udržení zdravé úrovně aktivity.

TENS Unit Therapy For Sciatica Pain | PainDoctor.com

Výzkum léčby jednotkou TENS

Analýza stávajících studií a výzkumů   ukazuje, že ano, transkutánní elektrická stimulace nervů ve skutečnosti pomáhá zmírnit různé typy bolesti. Hloubkový článek z Americké Národní Knihovny Medicíny se zaměřil na to, jak terapie jednotkou TENS funguje, stejně jako kritické faktory v jejím úspěchu.

Transkutánní elektrická stimulace nervů funguje na různých receptorech v obou nervových systémech v těle:

  • Centrální: opioid, serotonin, muskarin
  • Periferní: Opioid, α-2 noradrenergní

Úroveň stimulace těchto receptorů je do značné míry funkcí intenzity stimulace. Co to pro vás znamená? Jednoduše: účinnost terapie jednotky TENS závisí do značné míry na správné úrovni nervové stimulace ve frekvenci, intenzitě a trvání. Ačkoli výzkum ukázal, že jakákoli úroveň stimulace nabízí určitou úlevu od bolesti; když je jednotka TENS pečlivě kalibrována, aby našla správnou dávku, prodlouží se doba hlubší úlevy. Práce se svým lékařem a zkoušení nových umístění jednotky TENS pro ischias, jsou důležitými způsoby, jak najít nejlepší úlevu od bolesti.

Nedávné studie objasňují specifické použití TENS pro léčbu bolesti.míry funkcí intenzity

  • Výzkumníci   zjistili, že TENS na libovolné úrovni intenzity, pomohly snížit zvýšenou citlivost na bolest (hyperalgézi), způsobenou zánětem svalů.
  • Ukázalo se, že transkutánní elektrická stimulace nervů pomáhá léčit sucho v ústech (xerostomii) způsobené radiační léčbou, stejně jako standardní pilulka pilokarpinu (dobrá zpráva pro pacienty s rakovinou, kteří již užívají více léků).
  • Prvotřídní  studie od NIH / Národní Institut Biomedicínského zobrazování a Bioinženýrství zjistila, že transkutánní elektrická stimulace nervů pomohla pěti, dříve paralyzovaným účastníkům studie, napodobit krokové pohyby v nohou. Tento výzkum je v počátcích, ale mohl by vést k průlomové léčbě pro osoby s poraněním míchy, vedoucí k paralýze.