HORSKÉ KOLO a bolesti zad

Jak předcházet bolestem z horského kola

Přehodnoťte svou strategii backpacku (batohu)
Najděte způsob, jak snížit váhu vašeho batohu. Pro příklad - váha vody je 1kg na litr. Pokud sebou vezete dvě plné 750ml lahve v košíku na rámu, které mohou být použité přímo nebo jejich obsah přelijete do rezervoáru batohu až v průběhu jízdy, můžete tak snížit tíhu batohu o 1,5 kg.

Stejně tak lze snížit tlak na záda např. použitím pásu na boky s kapsami nebo malou taškou pod sedlo na nářadí a náhradní díly.

Přizpůsobte techniku jízdy do kopce 
Mnoho z nás učili, že při šplhání do kopce je třeba zůstat sedět v sedle. Pokud navíc vezete těžký batoh na zádech, je nápor kladený na zádové svaly ještě větší. Pokud se postavíte v pedálech, páteř se dostane do více neutrální pozice, k redukci zatížení zad přispěje i nastavení vyššího převodu a vyšší kadence.

BIKE back-painBg

Zlepšení síly svalů trupu 
Zvýšení síly a kondice svalů trupu (zejména podél páteře) chrání vaše záda před nadměrnou zátěží a také se posiluje "most" mezi hrudní páteří a pánví, odkud pochází většina bolestí zad. Existuje řada cvičení a technik, která posilují klíčové svaly.

Zvýšení mobility kyčlí 
Zvýšení pohyblivosti kyčlí zvyšuje výkon a snižuje riziko zranění. K tomu vedou např. strečink gluteálních svalů, kyčelních ohybačů nebo m.piriformis.
 

Překontrolujte vaši pozici na kole
Nic složitého. Nicméně kontrola správné velikosti kola je klíčová pro maximalizaci výkonu stejně jako pro prevenci zranění. Pořiďte si své kolo v dobrém cykloobchodě, kde mají zkušenosti se správným výběrem horských kol. Vždy provádějte jen malé úpravy v nastavení a nejprve si na ně zvykněte, než budete provádět případné další změny.

Fyzioterapie, myofasciální uvolnění a masáž  
K normální bezbolestné funkci pomáhají opatření, jako je myofasciální uvolnění   a mobilizace nebo masáž hlubokých vrstev svalů, které lze provádět při použití správných pomůcek kdykoliv i v podstatě kdekoliv a odstranit tak všeobecnou svalovou ztuhlost a bolestivost.

Speciální pro oblast bederní páteře je vhodný speciální pěnový válec BackBaller  , s dvojitou konstrukcí umožňující mnohem pohodlnější a účinnější ošetření svalů než u klasických válců. Pro cílené uvolnění je vhodná Moji Curve   s možností cirkulárního pohybu přímo v místě bolestivých bodů, případně středně tuhá varianta Rangeroller XL  , který je opatřen speciálními Trigger Treads sloužícími k účinnému uvolnění i hluboko uložených bolestivých trigger points.

Pravidelná hluboká masáž, myofasciální relaxace a odstraňování spoušťových bodů (trigger points) přispívá i k prevenci bolestí zad a usnadňuje rekonvalescenci. 

Je důležité nepřijímat bolesti zad při jízdě na horském kole jako cosi normálního. Prakticky každý biker s bolestmi má šanci se jich zbavit. Někdy to sice může trvat déle a proces může být složitější kvůli kombinaci příčin, ale je to obvykle řešitelné. Je jen třeba používat správné pomůcky správným způsobem včas a pravidelně a věnovat např. i pozornost správnému nošení batohu!