Suché nebo vlhké TEPLO? Co je lepší?

back

Léčba teplem je velmi přínosná, pokud je správně aplikovaná. Je ideální pro celou řadu potíží od chronické bolesti zad po ztuhlost svalů a termoterapie (léčba teplem) je často preferovaná před invazivnějšími typy léčby. Používaná je také jako doplněk k jiným způsobům ošetření.

Pokud je však používaná nesprávně, bolest se může dokonce zhoršit.

Pravděpodobně znáte mnoho různých produktů vyskytujících se kolem nás, včetně nahřívacích deček a polštářků, bandáží, elektrických deček, teplých a studených obkladů, atd. Ale které opravdu fungují? A skutečně některé z nich přinášejí úlevu od bolestí?

Jsou dva typy tepelné terapie: suchá a vlhká. Je mezi nimi podstatný rozdíl a je dobré porozumět tomu, jak se navzájem liší.

Ještě než začneme analyzovat rozdíly mezi vlhkým a suchým teplem, měli byste si být předně absolutně jisti, že potřebujete léčbu teplem a nikoliv chladovou (ledovou) léčbu.

Kdy NEPOUŽÍVAT teplo:

  • na otevřené rány
  • při jakémkoliv typu otoků
  • při chorobách či onemocněních jako je diabetes
  • na modřiny, hematomy a podlitiny
  • na čerstvě natažené svaly
  • na jakoukoliv část kůže, která je zarudlá a zanícená

HeatPadSUCHÉ TEPLO

Suché teplo zbavuje kůži vlhkosti. Ta lepší stránka je, že pro řadu lidí je jeho aplikace jednoduchá a příjemná. Tou horší stránkou je riziko vysušení kůže. Mnoho prostředků poskytujících suché teplo je napájeno elektřinou. Existují také sauny se suchým teplem. Pokud máte potíže se suchou pletí, může být vhodnější zůstat u vlhkého tepla, pokud nechcete riskovat další vysušení kůže.

Pokud je vám naopak suché teplo na kůži příjemnější, ubezpečte se, že udržujete maximálně středně vysokou teplotu. Pokud se zdá, že se kůže vysušuje, snižte frekvenci aplikace nebo přejděte na vlhké teplo. Mnoho lidí stále používá pro aplikaci suchého tepla různé hřející polštářky a dečky.

Většinou se jedná o ty nejlevnější pomůcky asijského původu a jsou tou nejméně vhodnou variantouPokud je používáte také, nepřekračujte střední teplotu, jinak riskujete, že se popálíte. Nikdy nepoužívejte suché hřející polštářky déle než zhruba 30 minut na jedno použití.


MoistHeatVLHKÉ TEPLO

Vlhké teplo pravděpodobně dehydrataci kůže nezpůsobí. Je k dispozici v mnoha formách, včetně napařených ručníků, horké koupele, polštářky s vlhkým teplem, atd. Pomáhá zvýšit elasticitu tkání a je proto ideální pro pacienty se suchou kůží nebo starší lidi. Většina odborníků doporučuje spíše vlhké než suché teplo. Nejen že je nižší riziko iritace kůže, ale vlhké teplo také proniká do kůže hlouběji a lépe než obyčejné suché teplo, i když ani zdaleka nedosahuje účinku Far Infrared Radiation záření.

Horké polštářky s vlhkým teplem mohou být zabaleny do několika vrstev ručníku, aby se předešlo popálení kůže a nebo lze použít přímo speciální výrobky určené pro aplikaci vlhkého teplat (moist heat pads).

Mohou být přiloženy na problémové oblasti až na dobu 20 minut. Jakékoliv zarudnutí, které mohou způsobit, by mělo ustoupit do šesti hodin.



FarInfraredChartTEPLO FIR (FAR INFRARED RADIATION) JE NEJVHODNĚJŠÍ

Zcela jiná je situace u nejmodernější formy aplikace tepla, tzv. Far Infrared Radiation záření.

FIR paprsky totiž podobně jako např. mikrovlnné záření pronikají hluboko do tkání. V nich se teprve uvolňuje tepelná energie, aniž by však docházelo k přehřívání povrchu kůže a podkoží. 

Zdroje FIR jsou vyrobeny ze 100% karbonu, např. ve formě tkaniny cabric® nebo anatomicky tvarovaných destiček v moderních elektronických zařízeních pro bolesti krku  , beder   či kolene  . 

FIR2

Výsledkem je velmi účinné zvýšení teploty v hloubce tkání, které působením na hluboká nervová zakončení tlumí bolesti, roztahuje cévy a zvyšuje metabolismus buněk. To výrazně podporuje procesy hojení a regenerace kloubů ramene  , lokte   nebo zápěstí  , nebo kolene   či kotníku  

Kromě toho FIR významně uvolňuje napětí ztuhlých svalů krku, zad či končetin, výborně slouží i např. při zánětu sedacího nervu.

Far Infrared Radiation záření tedy přineslo zcela nové možnosti v porovnání s tradičními metodami zahřátí povrchu kůže dečkou nebo termoforem, navíc má elektronickou regulaci a automatické vypínání po 30 minutách aplikace.

V dnešní době platí, že nejvhodnější je teplo Far InfraRed (FIR), zatímco suché teplo je tou nejméně vhodnou variantou.